Študentskú kvapku krvi začal Červený kríž na internáte na Mlynoch

23.10.2023 Bratislava

Bratislava 23. októbra (TASR) - Slovenský Červený kríž (SČK) odštartoval v pondelok 29. ročník kampane Študentská kvapka krvi. Urobil tak v priestoroch internátu Ľudovíta Štúra na Mlynoch Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Kampaň sa zameriava na mladých, osloviť ich chce najmä v digitálnom priestore. Potrvá do 17. novembra.

"V kampani sa tento rok budeme snažiť odpovedať aj na nepríjemné otázky, pre ktoré mladí ľudia môžu váhať, či krv darovať alebo nie. Ide napríklad o podmienky darcovstva po príležitostnom užití rôznych návykových látok alebo po tetovaní," priblížila generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová. Na kampani spolupracujú s neziskovým projektom Moja krvná skupina.

SČK chce budovať aktívnu základňu darcov v radoch mladých. "Chýbajú nám a práve v nich vidíme budúcnosť bezpríspevkového darcovstva krvi," doplnila Rosiarová. Študenti si v pondelok mohli na internáte Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline v Bratislave zistiť svoju krvnú skupinu a získať informácie o darcovstve.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, aspoň 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk. Objednať sa na odber možno aj online na webe či prostredníctvom mobilnej aplikácie.
 

Vyberte región